niedziela, 17 lutego 2013

Meksykańskie ciasteczka weselne

Na wstępie chciałabym powiedzieć, że podstawy tego przepisu zostały zaczerpnięte z książki „Kuchnie Świata” autorstwa Rick’a Rodgersa, choć do tej pory i tak zawsze wykonywałam go w wersji lekko zmienionej.
Ciasteczka są bardzo proste w wykonaniu a efekt, moim zdaniem jest powalający, dzięki aromatowi skórki pomarańczowej i soku z pomarańczy. W tych ciasteczkach kolejną zaletą jest to, że w dniu kiedy zostały upieczone i tydzień później smakują dokładnie tak samo.


Do przygotowania ok. 30 sztuk ciasteczek użyłam (w książce jest mowa o 66 ciasteczkach, wszystko zależy od tego jak duże ciasteczka uformujecie, my wolimy większe ;) 
  • 125 g masła, 
  • 125 margaryny do pieczenia, 
  • 1 i ½ szklanki cukru pudru, 
  • 1 łyżeczkę świeżo startej skórki pomarańczowej, 
  • 1 łyżkę świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy, 
  • 2 szklanki mąki, 
  • 75 g mielonych orzechów włoskich, i tu uwaga moja modyfikacja: ostatnio zamiast orzechów włoskich wykorzystałam orzechy laskowe – ciasteczka wyszły pyszne, jednak moją ulubioną modyfikacją jest użycie migdałów, 
  • szczypta soli, 
  • cukier puder do posypania ciasteczek. 
(1) Masło i margarynę ucieram mikserem lub ręcznie w makutrze na gładką masę. Następnie dodaję cukier puder, skórkę pomarańczową i sok z pomarańczy i dalej ucieram, aż składniki się połączą i uzyskam gładką maślano – pomarańczową masę.
(2) W drugim naczyniu łączę przesianą mąkę i szczyptę soli oraz dodaję zmielone orzechy lub migdały (powinny być zmielone bardzo drobno, praktycznie na miał).
(3) Do masy maślano – pomarańczowej dodaję powoli i cały czas mieszając zawartość drugiego naczynia. Następnie połączone składniki zagniatam i formujemę z nich kulę ciasta. Teraz teoretycznie ciasto zawinięte w folię trafia na godzinę do lodówki :P
(4) Następnie z dużej kuli odrywam po kawałku ciasta i formuję małe kulki, które następnie spłaszczam i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka powinny być poukładane mniej więcej z 1 cm odstępem. W między czasie nagrzewamy piekarnik do 165oC.
(5) Zapełnione blachy wstawiam na ok. 15 min do piekarnika. Ciastka muszą stać się złociste. Po wyciągnięciu ich z piekarnika posypuję je obficie cukrem pudrem. Autorzy przepisu radzą, aby  obtaczać każde ciasteczko w cukrze pudrze, jednak dla mnie jest to zbyt czasochłonne.

Ciasteczka muszą się jeszcze ostudzić, a potem można je już chrupać :) 

Bon apettit! 


poniedziałek, 4 lutego 2013

Mój pierwszy Quiche!

Razem z Sebastianem uwielbiamy tarty na słodko. Szkoda tylko, że są tak bardzo, bardzo kaloryczne :( Dlatego już od dłuższego czasu zbierałam się, żeby stawić czoła tarcie wytrawnej, która finalnie jest pewnie tylko trochę mniej kaloryczna od tarty słodkiej :P Postanowiłam podnieść sobie poprzeczkę i zdecydowałam się na quiche. Trochę poczytałam w Internecie i powstało takie oto danie: 

Quiche z szynką i brokułami!

A to efekt moje pracy (chyba całkiem nieźle mi wyszło?)



Do przyrządzenia tarty potrzebowałam:

ciasto (ilość na foremkę o średnicy 26 cm):
  • ok. 300 g mąki,
  • 150 g masła,
  • 1 żółtko,
  • woda (ok. 100 ml wody),
  • szczypta soli,
farsz:
  • brokuły - jedna sztuka,
  • 200 g szynki konserwowej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200g sera cheddar,
  • oliwa z oliwek,
masa jajeczno - śmietanowa:
  • 4 jajka,
  • 1/2 szklanki śmietany,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1 łyżka musztardy,
  • sól, pieprz, papryka czerwona ostra, papryka czerwona słodka.
(1) Pierwszym krokiem do przygotowania quiche było zrobienie ciasta. Tak więc do miski wrzuciłam pokrojone, miękkie masło, przesianą mąkę, żółtko i szczyptę soli. Następnie zaczęłam rozcierać masło i żółtko z mąką, a potem stopniowo dolewałam wody i zagniatałam ciasto, aż stworzyła się jednolita kula :) Koniecznie trzeba pamiętać, że ciasto kruche potrzebuje odpocząć w chłodnym miejscu ok. 45 min.
(2) W czasie kiedy ciasto odpoczywało obgotowałam w posolonej i posłodzonej wodzie różyczki brokuła, podsmażyłam na oliwie z oliwek czosnek z szynką pokrojoną w kwadraty, aż się zarumieniła (po 3 minutach smażenia dodałam przeciśnięty czosnek, aby się nie spalił), starłam również ser na drobnych oczkach. Następnie wszystko wymieszałam.
(3) Gdy ciasto już odpoczęło, rozwałkowałam je i umieściłam w formie. Następnie delikatnie podziurkowałam je widelcem, przykryłam papierem do pieczenia, na którym rozłożyłam ziarna fasoli. Ciasto wstawiłam na 15 min. do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. 
(4) W czasie kiedy ciasto się podpiekało przygotowałam masę jajeczno - śmietanową. Po prostu wymieszałam wszystkie składniki wymienione powyżej ;)
(5) Ostatnim etapem przygotowania quiche było wypełnienie ciasta farszem i zalanie masą jajeczno - śmietanową, a następnie dalsze pieczenie. W moim przypadku trwało to ok. 40 minut. Całość można posypać parmezanem.

Bon appetit!

niedziela, 3 lutego 2013


How to make the delicious chickenburger? :)

Both of us like fast food very much, but everybody knows, that this kind of food is unhealthy. That's why we  prefere hamburgers in slow food version, which I make sometimes.
Our suggestion for today is chicken burger with vegetables.




To make two hamburgers I need:
  • 2 rolls (hamburger roll or Kaiser roll),
  • 4 slices of cheese,
  • 1/3 of cucumber,
  • 1 tomatoe,
  • a few leaves of lettuce
  • 2 chicken breasts,
  • 3 handfuls of cornflakes,
  • 1 egg,
  • oil for frying,
  • dressing: 2 tbls of mayonnaise, 1tbls of ketchup, 1 tsp of mustard,
  • salt, pepper, curry.
Generally preparation of hamuberger is very easy. I need to cut rolls in half, pour vegetables and than cut tomatoe and cucumber into slices. The most important things are chicken chop and dressing. To make chicken chop I need to pour it and clean. Than cut into four parts. After that I smash each part into chop and season with salt, pepper and curry. Next I soak chicken in beaten egg and coat with crushed cornflakes. Afterwards I fry chops. Remebmer to fry chops as short as it possible to protect them against dryness. Second, important thing is dressing - for chicken burger I recommend to mix mayonnaise, ketchup, mustard. 
I spread rolls with dressing, put cheese - 1 slice for 1 half of roll, put chops - 1 chop for 1 half of roll. Than I put everytnig to owen for 10-15 min. At the end I add vegetables and make chicken burger. 

Bon appetit!