poniedziałek, 12 listopada 2012

Krem z pora z bekonem i grzankami czosnkowymi

Na dworze zrobiło się już chłodniej więc na obiad miło jest się posilić czymś rozgrzewającym. Ogólnie nie przepadam za zupami, ale kiedy przychodzi jesień i zima zdarza mi się ją ugotować i szczerze powiedziawszy, potrafi postawić mnie na nogi. Moim zdaniem najważniejsze jest, żeby zupa nie była zbyt gęsta.
Wśród zup, które zdarza mi się przygotować jest właśnie krem z pora z bekonem i grzankami czosnkowymi. Jest delikatny, a jednocześnie aromat zawartego w nim pora jest bardzo wyrazisty. Smak dopełnia smażony bekon i czosnek.



Do przygotowania zupy wykorzystuję:
  • 3 sztuki pora
  • 1 serek topiony śmietankowy (100 g)
  • 2 kostki rosołowe
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ chleba tostowego
  • olej
  • 1 łyżka masła
  • 15 dag bekonu w plastrach lub w kawałku
  • sól, pieprz, ostra papryka, majeranek

(1) Do garnka z wodą wrzucam kostkę rosołową. Pory dokładnie myję, odcinam górną, zieloną część, a resztę kroję w plastry. Pokrojone pory wrzucam do garnka z rosołem i gotuję do momentu, aż będą miękkie. Dodaję serek topiony i całość miksuję na gładki krem. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i papryką. Krem jest już gotowy.
(2) Następną czynnością jest przygotowanie grzanek. Chleb tostowy kroję w kostkę i wrzucam na rozgrzaną patelnię z rozpuszczonym olejem i masłem. Smażę na małym ogniu tak długo, aż grzanki staną się złociste. Następnie dodaję do nich przeciśnięty czosnek i posypuję majerankiem, a następnie smażę jeszcze przez ok. 3 minuty. Polecam przygotowanie grzanek dzień wcześniej i pozostawienie ich w miseczce. Wtedy trochę się wysuszą i nie będą szybko rozmiękały w zupie.
(3) Ostatni etap to przygotowanie bekonu. Jeżeli bekon jest w plastrach to kroję go na mniejsze kawałki, a jeśli jest w jednym kawałku to kroję go w kostkę. Następnie smażę go na suchej patelni do momentu, aż się zrobi lekko chrupiący.
(4) Teraz, gdy wszystko jest gotowe podaję krem. Na dno miski wkładam bekon, zalewam gorącą zupa i posypuję grzankami.

Życzymy smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz